Techniek

De elektrische fiets is met de jaren steeds populairder geworden. Door de trapondersteuning gaat fietsen nog makkelijker dan ooit tevoren. Elektrische fietsen (ook e-bikes genoemd) hebben grote voordelen tegenover de traditionele fietsen. Doordat je minder zware inspanning hoeft te leveren kom je bijvoorbeeld minder bezweet aan op je bestemming. Daarnaast is de e-bike een gezond en goedkoper alternatief op de auto en het openbaar vervoer.

Actieradius

Een belangrijk aspect bij een e-bike is de actieradius. Hiermee wordt bedoeld hoever je kunt fietsen met een volle accu. Dus hoe hoger de accucapaciteit, des te verder je kan fietsen. Deze afstand is afhankelijk van onder andere: de buitentemperatuur, type ondergrond, gewicht van de berijder en het gekozen rijprogramma.

Framematen

Wil je een nieuwe fiets kopen, dan is het belangrijk dat je de juiste framemaat kiest. De juiste framemaat bereken je door de binnenbeenlengte in centimeters x 0,67 (voor stadsfietsen) of 0,66 (voor sportieve fietsen) te doen. De binnenbeenlengte bereken je door je voeten (zonder schoenen aan) iets uit elkaar te doen en vervolgens de afstand vanaf de grond tot aan je kruis te meten. Kies je een fiets met verende zadelpen (we hebben fietsen met een vaste zadelpen, of met vering in de zadelpen voor meer comfort), trek dan nog 4 centimeter af van het totaal aantal centimeters om je ideale framemaat te berekenen. De juiste framemaat hangt ook af van je lichaamsbouw. Wil je zeker weten dat je de ideale framemaat hebt uitgekozen, laat je dan informeren door een erkende DutcheBike dealer. Natuurlijk kun je ook de framemaat van je huidige fiets aanhouden, deze kun je meten door de afstand van het hart van de trapas tot de bovenkant van de zadelbuis te meten.

Motoren

Bij de plaatsing van motoren spreken wij over een middenmotor of voorwielmotor. Maar wat houdt dit eigenlijk in?

Middenmotor:
Bij een e-bike met middenmotor zit de elektromotor gevestigd bij de trapas. Niet het wiel maar de pedalen worden door de motor aangedreven, deze helpt dus op een directe manier de berijder met het rondtrappen van de pedalen. Door het meten van de snelheid en de druk die je op de pedalen uitoefent wordt de optimale ondersteuning geregeld.

Voorwielmotor:
Bij een e-bike met voorwielmotor zit de elektromotor gevestigd in het voorwiel, waardoor je als het ware vooruit getrokken wordt. De werking van de voorwielmotor berust op een rotatiesensor die meet of de fiets in beweging is, hieruit wordt vervolgens trapondersteuning geboden.

Onze partners